Днешният 8 януари е особено наситен и важен ден за българския

...
Днешният 8 януари е особено наситен и важен ден за българския
Коментари Харесай

Бойко Борисов днес има "тройно критичен" ден

Днешният 8 януари е изключително кондензиран и важен ден за българския министър председател Бойко Борисов. В рамките единствено на няколко часа той би трябвало да посрещне значима делегация от Съединени американски щати, водена от помощник-държавния секретар Дейвид Хейл, да открие първата сесия на Стратегическия разговор България-САЩ в София и да отлети за Истанбул за рязането на лентата на газопровода " Турски поток ". В програмата на Борисов в Турция попадат двустранни срещи с президента Ердоган и с съветския президент Владимир Путин, който също ще участва на откриването на " Турски поток ". 

Не е загадка, че основна тематика във всички тези събития ще е енергетиката, мястото на България в газовите доставки и в частност плана " Турски поток ". Газопроводът е сложна тематика, тъй като Русия притиска България да приключи бързо частта от " Турски поток ", която минава през България и която министър председателят Борисов упорито назовава " Балкански поток ". През декември Съединени американски щати постановиха наказания на фирмите, участващи в двата огромни европейски газови планове - " Северен поток 2 "  и " Турски поток ", което основава безпокойствие за бъдещето на тръбата през България (тя се строи от саудитския консорциум " Аркад " ). Това е и една от аргументите българският министър председател да се пробва да разграничи българския сектор от целия газопровод " Турски поток ", като упорито го назовава " Балкански поток " (Унгария и Сърбия назовават трасетата на тяхна територия " Турски поток " ).  

На процедура на Бойко Борисов ще му се наложи в един и същи ден да твърди Путин и Ердоган, че българската права за доставка на съветски природен газ от Турция към Сърбия и Унгария се строи оптимално бързо, а на пратениците на американския президент да изяснява, че по въпросната тръба ще тече освен съветски, само че и различен газ, и че България доста разчита на вноса на американски полутечен газ.

В началото на декември Путин непосредствено упрекна България, че съзнателно бави строителството на газовата тръба. Това се случи при визитата на съветския президент в Сърбия. Там Путин похвали Белград за напредъка на " Турски поток " и порица София за закъснението. Последваха напоителни уверения от Бойко Борисов, че закъснение няма, че строителството напредва с по 5 км дневно и че газът по " Балкански поток " ще потече в края на май, както е планувано. На Сърбия не се постанова да съблюдава европейските наставления, процедури и съгласувания - за разлика от България, акцентира Борисов. 

А преди дни министър председателят даже облетя трасето с хеликоптер и още веднъж разгласи, че по него се работи с оптималната скорост.  " 150 км към този момент са положени, над 18 000 тръби. Това е  „ Балкански поток ”. От първия ден се строи на цялостна мощ. Няма нова година, няма събота, няма неделя. Какви големи уреди се вършат. И по-късно тръбите се зариват и от горната страна се поставя царевица, жито, по американска технология ”, похвали се Борисов по време на инспекцията. 



" Балкански поток ", в случай че използваме терминологията на премиера, ще докарва до българската граница над 19 милиарда куб. метра газ. Част от него ще остава у нас за вътрешно ползване и за хъба " Балкан ", а 12 милиарда куб. метра ще са директни доставки за други европейски страни. На влизане в България 90% от потенциала на тръбата ще е с съветски газ, а на излизане към Сърбия - 80 %. Според критиците на плана тези проценти значат, че България ще остане надалеч от мечтаната диверсификация на доставките на синьо гориво.  

 

 

КОД  " СТРАТЕГИЧЕСКИ "  

Преди да замине за Истанбул, Борисов ще открие първата сесия на стратегическия разговор България-САЩ. Заседанието в София се организира единствено месец и половина откакто българският министър председател подписа в Белия дом с президента Тръмп съглашение за стратегическо партньорство. Начело на американската делегация е Дейвид Хейл, дясна ръка на Тръмп по политическите въпроси. Той води у нас експерти в региона на енергетиката, финансите, отбраната и битката с корупцията.

" Целта на стратегическия диалог България-САЩ е чрез надграждане на партньорството да бъдат реализирани съответни резултати в основни области от съвместен интерес, като сигурност и защита, битка с тероризма, енергийна сигурност, правоприлагане, обучение, връзки сред народите ", посочи министър председателят Борисов преди дни на среща с посланика на Съединени американски щати Херо Мустафа.

 Борисов и Херо Мустафа разискаха стратегическия разговор сред България и Съединени американски щати

Снимка: Министерски съвет

 

 

" СЕГА " ПРИПОМНЯ:

В петък министър председателят Бойко Борисов инспектира  строящия се газопровод сред крановите възли Горни Дъбник и Селановци с хеликоптер. Той сподели газопровода от птичи взор с видео в персоналния си фейсбук профил и разяснява: „ 150 км към този момент са положени, над 18 000 тръби. Това е  „ Балкански поток ”. От първия ден се строи на цялостна мощ. Няма нова година, няма събота, няма неделя. Какви големи уреди се вършат. И по-късно тръбите се зариват и от горната страна се поставя царевица, жито. Това са 150 км ”, похвали се Борисов от кабината на хеликоптера.

„ България съблюдава всички процедури като член на Европейски Съюз - обжалвания, търгове, всичко мина. От първия ден до момента по над 5 км дневно се работи. Към края на май, в случай че не на 13 юни, би трябвало да стане подготвен „ Балкански поток ”. Точно и ясно сме оповестили, че на 1 януари сме трансферирали точката на границата с Турция. Старият газопровод е в прелестно положение. С новия поток от Гърция сме построили цялостна диверсификация ", увери Борисов. Той дефинира България като " районен стратегически газоразпределителен център ". " Това значи, че тук ще идва газ от доста страни, а България ще получава директни такси “, означи Борисов.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР